Rabu, 6 Mei 2009

Luahan Hati - Setiap tindakan pasti "bersebab"..

Pada asalnya saya "join" blog adalah sekadar suka2 sahaja..disebabkan ramai member yang ada blog sendiri so saya pun join gak..tetapi, bila difikirkan kembali laman blog persendirian jugak boleh dijadikan sebagai satu "platform" bagi meluahkan perasaan yang terpendam di hati ini..ok..

Em, setiap tindakan yang kita lakukan pasti ada sebabnya...dipendekkan cerita ada sesetengah perkara yang dilakukan tidak masuk akal..ada sesetengah perkara boleh melukakan hati dan perasaan orang lain..ada sesetengah perkara yang dilakukan adalah semata-mata mahukan individu lain hidup dalam keadaan gembira..saya pun tidak terkecuali..pernah melakukan perkara2 yang telah saya sebutkan tadi....tapi terpulang lah kepada pendapat atau pandangan masing2 atas apa yang telah dilakukan.....yang pasti kita ada sebab atau tujuan sebenar kita lakukan dalam sesuatu perkara..biarlah orang cakap macam2 terhadap kita..biarlah orang kutuk "kaw2" dekat kita..biarlah orang pandang hina ke arah kita...yang lebih penting sebenarnya hanya Allah s.w.t. sahaja yang tahu perkara yang berlaku di sebaliknya..pesanan buat sahabat2, teman2 dan mereka yang mengenali diri ini bahawa Sesungguhnya Allah s.w.t. Maha Mengetahui atas setiap perkara yang berlaku....Wallahua'lam..

Isnin, 4 Mei 2009

Bagaimana Rasulullah Ceria & Ketawa??

  • Daripada Umar bin Al-Khattab katanya: "Rasulullah s.a.w. tersenyum, dan beliau adalah orang yang paling bagus giginya." (Riwayat Ibnu Hibban)
  • Daripada Saidatina Aisyah, katanya: "Tidak pernah walaupun sekali aku melihat Rasulullah s.a.w. berlebihan ketawa hingga kulihat anak lidahnya. Tawa beliau hanyalah berupa senyuman." (Riwayat Al-Bukhari, Muslim, Abu Daud, Al-Baghawy dan Ahmad)
  • Abu Dzar berkata: "Pernah kulihat Rasulullah s.a.w. tersenyum hingga terlihat gusi beliau."
  • Rasulullah s.a.w. juga insan biasa yang dianugerahkan fitrah semulajadi manusia iaitu senyum dan menangis.
  • Bagaimanapun, Rasulullah tidak akan ketawa berdekah-dekah kerana itu tidak melambangkan sahsiah individu Muslim apatah lagi Baginda seorang Rasul, utusan Allah.

Lagu


Berlin - Instrumental Mp3
Mp3-Codes.com
Related Posts with Thumbnails