Sabtu, 16 April 2011
Khasiat Pisang
Pisang tergolong dalam keluarga Musaceae. Paling popular adalah kultivar seperti pisang mas, berangan, cavendish dan rastali yang ditanam untuk dimakan segar. Kultivar seperti pisang nangka, raja, lang, relong, tanduk, nipah dan pisang awak pula sesuai dimasak atau diproses sebagai makanan ringan. Pernah suatu ketika dahulu, pokok pisang hanya dibiarkan tumbuh meliar di kawasan Asia Tenggara, namun kini hasilnya dikomersialkan. Kebanyakan pisang yang dinikmati hari ini adalah keturunan Musa Acuminata dan Musa Balbisiana. Khasiat utama pisang adalah dapat membekalkan tenaga. 100 gram pisang mengandungi protein, lemak, kalsium, karotena, kalium, karbohidrat, serabut dan tenaga. Ia juga mengandungi magnesium, fosforus, iodin, kuprum, vitamin B1, B2, B6 dan C, niasin serta folat yang sangat penting untuk organ dalaman manusia.
Label:
Info
Lagu
Berlin - Instrumental Mp3
Mp3-Codes.com
0 ulasan:
Catat Ulasan