Sabtu, 16 April 2011

Khasiat Pisang





Pisang tergolong dalam keluarga Musaceae. Paling popular adalah kultivar seperti pisang mas, berangan, cavendish dan rastali yang ditanam untuk dimakan segar. Kultivar seperti pisang nangka, raja, lang, relong, tanduk, nipah dan pisang awak pula sesuai dimasak atau diproses sebagai makanan ringan. Pernah suatu ketika dahulu, pokok pisang hanya dibiarkan tumbuh meliar di kawasan Asia Tenggara, namun kini hasilnya dikomersialkan. Kebanyakan pisang yang dinikmati hari ini adalah keturunan Musa Acuminata dan Musa Balbisiana. Khasiat utama pisang adalah dapat membekalkan tenaga. 100 gram pisang mengandungi protein, lemak, kalsium, karotena, kalium, karbohidrat, serabut dan tenaga. Ia juga mengandungi magnesium, fosforus, iodin, kuprum, vitamin B1, B2, B6 dan C, niasin serta folat yang sangat penting untuk organ dalaman manusia.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Lagu


Berlin - Instrumental Mp3
Mp3-Codes.com
Related Posts with Thumbnails